Bekkenfysiotherapie Groningen Pelvicum

(050) 36 10 882 Bekkenfysiotherapie
0621409806 0615503582 Kinderbekkenfysiotherapie

Menu

Behandelwijze

Corona update 14-12-2020

In de verschillende media verschijnenen berichten dat fysiotherapie gaat sluiten iv.m. COVID-19.
Fysiotherapie valt NIET onder een contactberoep. Fysiotherapie valt onder zorg. De foutieve berichtgevingen in de media zijn dan ook gecorrigeerd.
Wij zijn daarom open.
Mochten wij wel gaan sluiten dan zullen wij contact met u opnemen.

Pelvicum team
LEES MEER...

De behandeling

De behandeling kan bestaan uit verschillende delen:
Het houden van een kennismakingsgesprek en intake van 25 minuten. Doel van dit gesprek is om een goed beeld te krijgen van de klachten wat uiteindelijk leidt tot het opstellen van een behandelplan.
Het bieden van informatie over anatomie, klachten, pijn en functie van de bekken- en bekkenbodmenspieren.
Het aanleren van de juiste toilethouding en lichaamshouding en het voorkomen van overbelasting en omgaan met pijn.
Het aanleren van oefeningen aan zoals ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, bekkenbodemoefeningen en balansoefeningen.

Naast de oefeningen en adviezen voor thuis, bieden wij verschillende behandelingsmogelijkheden aan:
Myofasciale triggerpointbehandeling (met druk door de vingers of dry needling)
Dry needling van de bekkenbodemspieren en littekens in de buik en bekkenbodem
Biofeedback behandeling (TENS)
Inwendig behandelen (vaginale / rectale ballonbehandeling)
FES (milde stimulatie van de spieren door fijne stroomprikkels) behandeling

De behandel afspraken zijn meestal om de 2 à 3 weken.

Myofasciale triggerpoint behandeling

De myofasciale triggerpoint behandeling is een behandeling voor patiënten met pijnklachten die worden veroorzaakt door myofasciale triggerpoints. Dit houdt in, dat een heel klein gedeelte van een spier kan niet ontspannen, waardoor een soort mini-kramp ontstaat op een bepaalde plek koffieboon. Hierdoor verzuurt dit stukje van de spier en dat gaat pijn geven. Vanuit de spieren, die bij het bekken horen, kan de pijn voelbaar zijn in de buik, bekkenbodem, de geslachtsorganen, lage rug, bil, bovenbeen en de lies. Ook kan de pijn aanvoelen als een orgaanpijn, zoals darmpijn, blaaspijn, prostaatpijn, zonder dat er bij medisch onderzoek een afwijking is gevonden. Triggerpoints kunnen ook spierzwakte in de betrokken spier veroorzaken.

Wij zijn gespecialiseerd in behandeling van triggerpoints in het bekkengebied zowel via manuele technieken (behandeling met de hand) als d.m.v. dry needling.

Dry needling

Dry needling is een techniek, waarbij het triggerpoint wordt aangeprikt. Hierdoor ontspant het stukje spier onmiddellijk. De naaldjes die wij gebruiken zijn zo dun, dat men niet voelt wanneer ze door de huid gaan. Wij zijn de eerste praktijk voor bekkenfysiotherapie in Nederland die is gespecialiseerd in de dry needlingtechniek bij de behandeling van pijnklachten in bekken- en bekkenbodemgebied. We hebben er inmiddels jarenlange ervaring mee en zijn erg enthousiast over deze behandelmethode. Ook voor pijnklachten, die voortkomen vanuit littekens op de huid of in de bekenbodemspieren, bieden wij speciale dry needling technieken.

De dry needling behandelmethode is zo effectvol, dat wij deze behandelwijze aanbieden aan collega’s middels de scholing “Dry needling voor bekkenfysiotherapeuten” die wordt aangeboden door het Nederlands Paramedisch Instituut.

Biofeedback behandeling (TENS)

Een behandeling, waarbij gebruik wordt gemaakt van TENS, wordt toegepast bij de bestrijding van diverse pijnklachten zoals pijn in het urogenitale gebied en het anale gebied, maar ook bij bijvoorbeeld te heftige blaasaandrang. Via het TENS apparaat, dat zo groot is als een mobiele telefoon, wordt een lichte elektrische prikkel afgegeven die de [pijn]prikkel dempt. Uiteraard geven wij uitleg en instructie over hoe de TENS te gebruiken. Het apparaat kan ook gebruikt worden voor pijndemping tijdens een bevalling. Om een optimaal effect van de TENS te bereiken, is er een op maat gesneden persoonlijk advies nodig.

Inwendig behandelen

Een inwendige behandeling wordt alleen uitgevoerd na een duidelijke uitleg en met toestemming van de patiënt. Het is desalniettemin mogelijk dat de specialist een dergelijke behandeling noodzakelijk acht en daartoe verwijst. Bij kinderen zal alleen na een uitgebreide uitleg en met toestemming van het kind, de betrokken ouders en in overleg met de behandelend arts deze behandeling plaats vinden.

Seksuele klachten: bij mannen en vrouwen

Vrouwen ervaren vaak pijnklachten bij penetratie of een poging daartoe. Gebrek aan opwinding, vochtig worden of een orgasme kunnen beleven. Ook kan er sprake zijn van minder gevoel bij penetratie wegens een te zwakke bekkenbodemspier, bijvoorbeeld na een bevalling. Mannen ervaren vaak erectieproblemen of pijnklachten in lies, penis of scrotum tijdens of na seksuele activiteit. Ook vroegtijdige ejaculatie kan een bron van last zijn. Deze klachten kunnen veroorzaakt of onderhouden worden door gespannen buikspieren, bilspieren, beenspieren en bekkenbodemspieren. Het leren ontspannen en beheersen van deze spieren kan een verlichting van deze klachten geven.

In onze praktijk zien we regelmatig vrouwen, mannen en kinderen die een negatieve seksuele ervaring hebben. Meestal zijn klachten, gerelateerd aan een negatieve ervaring, onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut te verminderen.

Wilt u een afspraak maken voor een behandeling? Neem dan contact met ons op via het telefoonnummer 050 36 10 882 of maak online een afspraak met één van onze behandelaars.

CORONA VIRUS

Bereikbaarheid secretaresse

Onze secretaresse is telefonisch (050 3610882) bereikbaar van 9.00 tot 12.30 uur.