Zindelijk worden gaat meestal vanzelf
Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van kinderen. De zindelijkheidsontwikkeling hangt nauw samen met de motorische, neurologische en psychosociale ontwikkeling van het kind. Een kind moet het willen, durven, kunnen, doen en blijven doen. Daadwerkelijk zindelijke zijn betekend dat het kind aandrang voelt en op eigen initiatief op een geschikt moment en een geschikte plaat gaat plassen en poepen. In de meeste gevallen wordt een kind zindelijk tussen de 2 en 4 jaar.
In groep 1 en 2 hebben per klas gemiddeld 3 tot 4 kinderen problemen met plassen en/of poepen. Daarnaast komen buikpijnklachten bij kinderen vaak voor. Voorgaande problemen hebben in veel gevallen een enorme impact op het kind zelf, maar vaak ook op de rest van het gezin. Kinderen kunnen bijvoorbeeld in een sociaal isolement raken, gepest worden of niet mee op schoolreisje of kamp durven.
Maar wat als het zindelijkheidsproces anders verloopt?
Sommige kinderen hebben moeite om zindelijk te worden. Dit kan komen door een aangeboren afwijking, een traumatische ervaring, een buikoperatie, andere ontwikkelingsproblematiek of zonder een duidelijk oorzaak zo zijn. Daarnaast zijn er ook kinderen die ineens weer natte of vieze broeken hebben terwijl ze al wel een periode zindelijk zijn geweest. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plas- en/of poepproblemen.
Heeft uw kind problemen met de zindelijkheid en herkent u één of meer van onderstaande symptomen:
- Heel weinig of juist heel vaak moeten plassen (vier tot acht keer per dag is normaal)
- Plasongelukjes overdag
- Bedplassen
- Poepongelukjes of vegen in de onderbroek
- Diaree of juist harde, vaak ook pijnlijk ontlasting
- Obstipatie (verstopping)
- Buikpijn
- Blaasontstekingen
- Angst om te plassen en/of te poepen
Dan kan een kinderbekkenfysiotherapeut uw kind helpen.
Daarnaast behandelen wij ook kinderen na operaties in het bekkengebied, kinderen met ADHD of PDD-NOS, gespannen kinderen en kinderen met een negatieve seksuele ervaring.
De behandeling
Tineke Marinus en Marleen Ormel zijn twee gediplomeerde kinderbekkenfysiotherapeuten. Zij werken nauw samen met medisch specialisten van het UMCG.
De behandel afspraken zijn op maandag of donderdag. Deze worden in samenspraak met de ouders/verzorgers gepland. De frequentie hiervan hangt af van de hulpvraag en de voortgang van het traject. Kinderen en ouders krijgen adviezen en oefeningen mee om thuis mee aan het werk te gaan.