Bekkenfysiotherapie Groningen Pelvicum

(050) 36 10 882 Bekkenfysiotherapie
0621409806 0615503582 Kinderbekkenfysiotherapie

Menu

Kinderen

Corona update 14-12-2020

In de verschillende media verschijnenen berichten dat fysiotherapie gaat sluiten iv.m. COVID-19.
Fysiotherapie valt NIET onder een contactberoep. Fysiotherapie valt onder zorg. De foutieve berichtgevingen in de media zijn dan ook gecorrigeerd.
Wij zijn daarom open.
Mochten wij wel gaan sluiten dan zullen wij contact met u opnemen.

Pelvicum team
LEES MEER...

Zindelijk worden gaat meestal vanzelf

Zindelijk worden is een belangrijke stap in de ontwikkeling van kinderen. De zindelijkheidsontwikkeling hangt nauw samen met de motorische, neurologische en psychosociale ontwikkeling van het kind. Een kind moet het willen, durven, kunnen, doen en blijven doen. Daadwerkelijk zindelijke zijn betekend dat het kind aandrang voelt en op eigen initiatief op een geschikt moment en een geschikte plaat gaat plassen en poepen. In de meeste gevallen wordt een kind zindelijk tussen de 2 en 4 jaar.

In groep 1 en 2 hebben per klas gemiddeld 3 tot 4 kinderen problemen met plassen en/of poepen. Daarnaast komen buikpijnklachten bij kinderen vaak voor. Voorgaande problemen hebben in veel gevallen een enorme impact op het kind zelf, maar vaak ook op de rest van het gezin. Kinderen kunnen bijvoorbeeld in een sociaal isolement raken, gepest worden of niet mee op schoolreisje of kamp durven.

Maar wat als het zindelijkheidsproces anders verloopt?

Sommige kinderen hebben moeite om zindelijk te worden. Dit kan komen door een aangeboren afwijking, een traumatische ervaring, een buikoperatie, andere ontwikkelingsproblematiek of zonder een duidelijk oorzaak zo zijn. Daarnaast zijn er ook kinderen die ineens weer natte of vieze broeken hebben terwijl ze al wel een periode zindelijk zijn geweest. Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van plas- en/of poepproblemen.

Heeft uw kind problemen met de zindelijkheid en herkent u één of meer van onderstaande symptomen:

- Heel weinig of juist heel vaak moeten plassen (vier tot acht keer per dag is normaal)
- Plasongelukjes overdag
- Bedplassen
- Poepongelukjes of vegen in de onderbroek
- Diaree of juist harde, vaak ook pijnlijk ontlasting
- Obstipatie (verstopping)
- Buikpijn
- Blaasontstekingen
- Angst om te plassen en/of te poepen

Dan kan een kinderbekkenfysiotherapeut uw kind helpen.

Daarnaast behandelen wij ook kinderen na operaties in het bekkengebied, kinderen met ADHD of PDD-NOS, gespannen kinderen en kinderen met een negatieve seksuele ervaring.

De behandeling

Tineke Marinus en Marleen Ormel zijn twee gediplomeerde kinderbekkenfysiotherapeuten. Zij werken nauw samen met medisch specialisten van het UMCG.

De behandel afspraken zijn op maandag of donderdag. Deze worden in samenspraak met de ouders/verzorgers gepland. De frequentie hiervan hangt af van de hulpvraag en de voortgang van het traject. Kinderen en ouders krijgen adviezen en oefeningen mee om thuis mee aan het werk te gaan.

Verwijzing en Vergoeding

Met een verwijzing van uw huisarts, specialist, kinderarts of consultatiebureau wordt kinderbekkenfysiotherapie altijd vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Ook is het mogelijk om uw kind aan te melden zonder verwijzing (Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie).

Kinderbekkenfysiotherapie wordt altijd vergoed uit het basispakket van uw zorgverzekering. Pelvicum Kinderbekken Fysiotherapie heeft contracten met alle zorgverzekeraars. Vanuit de basisverzekering wordt kinderbekkenfysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar als volgt vergoed:
- Bij niet chronische aandoeningen: maximaal 18 behandelingen per kalenderjaar
- Bij chronische aandoeningen: alle behandelingen

Wanneer u aanvullend verzekerd bent is het afhankelijk van uw zorgverzekeraar en het gekozen pakket hoeveel behandelingen bovenop de 18 maal worden vergoed. U kunt dit nalezen in uw polis of vragen aan uw verzekeraar. De zorgkosten van kinderen onder de 18 jaar vallen niet onder het eigen risico.

CORONA VIRUS

Bereikbaarheid secretaresse

Onze secretaresse is telefonisch (050 3610882) bereikbaar van 9.00 tot 12.30 uur.