Poepongelukjes of vegen in de onderbroek, diarree of juist harde ontlasting, vaak pijnlijk ontlasting, ophoudgedrag, obstipatie (verstopping), buikpijn en angst om te poepen. Dit zijn verschillende soorten problematiek waar ouders en kinderen mee binnenkomen bij ons in de praktijk.
Het zijn vaak niet op zichzelf staande problemen. Wanneer het kind het spannend vindt om te poepen, omdat het poepen een keer pijn heeft gedaan of het kind vindt de wc eng, dan kiest het kind ervoor om de poep tegen te houden. Deze poep blijft daardoor langer in de darm en droogt steeds meer uit. En zo kan het kind in een vicieuze cirkel terecht komen.
Poepverlies kan een symptoom zijn van obstipatie, ondanks dat het kind wel poept.
Samen gaan we uitzoeken wat de oorzaak van het poepprobleem is. Door de echografie te gebruiken, het beoordelen van het poepdagboek en het kijken naar de ontspanning van de bekkenbodem, komen we tot de oorzaak van het probleem.
En dan kunnen we samen aan de slag!
Het geven van inzicht over het probleem en de onderliggende oorzaak is heel belangrijk. Hoe werkt poepen en wat heb je daarvoor nodig. Het leren voelen van je lijf, het reageren op aandrang en het goed kunnen ontspannen van de bekkenbodemspieren zijn daarbij belangrijke elementen.