Zindelijkheid

Kinderbekkenfysiotherapie Groningen

Zindelijk worden gaat meestal vanzelf. Het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van kinderen. De zindelijkheidsontwikkeling hangt nauw samen met de motorische, neurologische en psychosociale ontwikkeling van het kind. Een kind moet het willen, durven, kunnen, doen en blijven doen.
Daadwerkelijk zindelijk zijn betekent dat het kind aandrang voelt en op eigen initiatief op een geschikt moment en een geschikte plaats gaat plassen en poepen. In de meeste gevallen wordt een kind zindelijk tussen de 2 en 4 jaar.


Maar wat als het zindelijkheidsproces anders verloopt?
Bij sommige kinderen verloopt het zindelijkheidsproces minder makkelijk of kinderen blijven moeite houden om schoon en droog te worden/blijven. Het verkeerd gebruik van de bekkenbodem (spieren) kan hiervoor een reden zijn. Ook kan het komen door angst voor de toilet, obstipatie, uitstelgedrag, een overactiviteit van de blaas en zo zijn er nog veel meer oorzaken die kunnen zorgen voor poep en plas ongelukjes. Ook een aangeboren (anatomische) afwijking, een traumatische ervaring, een buikoperatie en/of recidiverende urineweginfecties kunnen ervoor zorgen dat problemen blijven bestaan. En soms is er ook geen duidelijke oorzaak of verklaring voor te vinden. Het komt ook veel voor dat een kind na een droge periode ineens weer natte of vieze broeken heeft. Er zijn veel verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van de plas- en/of poepproblemen.
Samen met het kind en u als ouder brengen we alles in kaart en komen we tot een kinderbekkenfysiotherapeutische diagnose en behandelplan.